Recepty
Spaghetti carbonara so slaninou
Ingrediencie
- špagety 200 g
- parmezán
- žĺtky 3 ks
- maslo 1 lyžica
- olivový olej 2 lyžice
- čerstvo namleté korenie
- soľ 2 lyžice
Postup prípravy
- Vo veľkom hrnci zohrejte dostatočné množstvo vody, aspoň 3 litre. Osoľte ju a po 1 minúte do nej vsypte cestoviny. Varte ich na najvyššom stupni podľa návodu na obale, aby boli akurát na skus, tzv. al dente.
- Slaninu nakrájajte na prúžky alebo kocky, parmezán nastrúhajte najemno. Žĺtky ľahko prešľahajte so syrom a okoreňte. Prilejte 1,5–2 naberačky vriacej vody z cestovín a premiešajte.
- Na panvici roztopte maslo a 1 lyžičku olivového oleja, vsypte slaninu a opečte ju do chrumkava. Uvarené cestoviny sceďte, ale vodu nevylievajte. Cestoviny pridajte na panvicu, prilejte 1 naberačku vody, premiešajte, povarte 1 minútu, odstavte a nechajte 2 minúty odpočívať. Vlejte žĺtkovú zmes a premiešajte, aby vznikla hladká omáčka, ktorá obaľuje cestoviny. Rozdeľte na taniere a posypte parmezánom.